tisdag 16 juni 2015

Tillverka egen granskottssirap

I boken Konsten att odla staden av Sara Danielsson får vi lära oss en massor om odlingsmöjligheter i staden. Hon uppmanar oss att titta ut och se om vi ser någonstans där vi kan odla. Ser vi inte det så betyder inte det att det inte finns en plats. Det betyder bara att vi måste titta igen!

Boken kommer även med tips på vad man kan skörda utan att odla. Ett tips är granskott och de ska ju skördas redan nu, på försommaren. Av granskotten kan man sedan göra granskottssirap.

Börja med att samla ihop en lagom mängd granskott (jag fick ihop en dryg deciliter). Ta hem dem och skölj dem. Varva sedan granskott med citron och socker i en glasburk. Dessa tre ingredienser ska vara i lika delar. Sedan ska burken stå i ett soligt fönster i en månad, skakas varje dag, och sedan ska granskotten silas av och enligt boken blir det supergott. Enligt min granne kan det tydligen mögla...

Hittills har min burk stått i fönstret i nio dagar. Det tog ca två dygn för sockret att lösa sig. Jag funderar nu på att sila bort skotten och citronbitarna och sedan koka blandningen ett tag. Då kanske den inte möglar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar