365UME/Almonte i Umeå provade att göra och äta raggmunkar i förra veckan. Receptet hittades i Vår kokbok. Svensk husmanskost som går att jämföra med tortilla de patata.
Vi tyckte att det var gott. Men vi märkte att det inte gick att spara smeten för den blev grå och luktade jäst.
Recept anpassat för 4 (gör hälften om ni bara är två):
2 dl vetemjöl
1½tsk salt (kan ta mer)
5 dl mjölk
1 ägg
700g vinterpotatis (7-8 medelstora)
Mät upp mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en klimpfri smet. Vispa i resten av mjölken och ägget. Skala potatisen. Riv den fint. Blanda genast den rivna potatisen i smeten annars blir den grå.
Låt lite fett bli ljust i en stekpanna. Lägg i ca ½dl smet per raggmunk och bred ut dem. Grädda några minuter på varje sida, på svag till medelsstark värme.
Servera med lingonsylt och en råkostsallad.
(från Vår kokbok 2009)
de spanska killarna här brukar göra nånslags omelett, med ägg (så klart), potatisbitar och lök. känner du till den? väldigt god! vad är tortilla de patata?
SvaraRaderatortilla de patata är det du beskriver. med mycket olja.
SvaraRadera