För mig är detta waldorfs rödbetssoppa eftersom jag åt den på Umeå Waldorfskola i förra veckan. Nu blev jag sugen igen, särskilt som rödbetorna bara kostar 9.90 kr/kg. Jag hittade receptet på en blogg men det kommer egentligen från boken "Soppor, bröd & röror" (Eisenman). Kanske en bok att skaffa?
Rödbetssoppa med smak av äpple och svarta vinbär, 4 port
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rapsolja
500 g färska rödbetor (jag hade 800 g)
2 morötter
2 potatisar
1 liter grönsaksbuljong
1 äpple
2 msk outspädd svartvinbärssaft
salt, nymald peppar
gräddfil att klicka över den färdiga soppan
Fräs lök och vitlök i en kastrull några minuter.
Skala rödbetor, morötter och potatis och skär i bitar. Lägg ner dem i kastrullen och låt fräsa i några minuter. Häll i buljongen och låt puttra i cirka en kvart.
Skala, kärna ur och hacka äpplet och blanda ner det i kastrullen tillsammans med svartvinbärssaften.
Mixa soppan slät. Späd med lite buljong eller vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Klicka i gräddfil strax före servering.
ps. Jag hade i färska vinbär istället
Nu ska jag äta!
Efter middagen: Soppan fick högsta betyg av mig!
saknar middagar med dig!
SvaraRadera