måndag 31 augusti 2009

Gör nyponsoppa från grunden!

Imorse bestämde jag mig för att jag skulle göra hemmagjord nyponsoppa. Här kan ni läsa om hur det gick i 7 steg.

Steg 1: Sätt ihop Electrolux Assistenten 

Jag började med att plocka fram och plocka ihop denna Electrolux Assistent från förra århundradet (inköpt 22/10 1960). Det finns hur många delar som helst till den och som tur var hade mormor (som vi ärvt Assistenten av) sparat bruksanvisningen. Utifrån den kunde jag lista ut vilka delar jag skulle sätta i hop och i vilken ordning de skulle sitta. Det var totalt 10 delar. 

Steg 2: Plocka nypon

När Assistenten väl var ihopsatt och testkörd (den fungerade) cyklade pappa och jag iväg för att plocka nypon. Först gick vi lite fel och hittade inga nyponbuskar alls men sedan hittade vi två lättåtkomliga buskar. Bären var röda och fina! Vi plockade de som var fasta och fina samtidigt som jag stack mig på tummarna och pappa rev sig. Nyponbusken har taggar! 

När vi hade en mängd som vi beräknade vara tillräcklig cyklade vi hem igen.

Steg 3: Rensa nyponen

Pappa drack kaffe medan jag rensade dem, jag snoppade av det bruna från blomman och tog bort stjälken på de nypon som hade den kvar.

Sedan vägde vi dem, det blev 650 gram (1 liter). 

Steg 4: Koka nyponen

Jag kokade min liter nypon i 2,5 dl vatten tills de blev mjuka. 

Steg 5: Passera nyponen

Det är här Assistenten kommer till användning.  Man kan naturligtvis passera nyponen på annat sätt eller mixa dem men det fin fina med Assistenten är att den goda purén kommer ut på ett ställe och kärnorna och skalen på ett annat. Sedan körde jag avfallskorvarna några  gånger till genom kvarnen och fick på så vis ut mer av det goda.

Steg 6: Gör själva soppan

Av nyponmoset kan man göra lite vad som helst, till exempel marmelad eller soppa. Jag hade ju redan innan bestämt mig för att göra soppa. Jag tog 9 dl vatten och kokade upp. Några matskedar kallt vatten blandades med ca 1,5 msk potatismjöl och blandades i det kokheta vattnet. Sedan hade jag i nyponmoset och vispade runt så det löste sig bra. Jag rörde ner ca 1 dl strösocker. Man får smaka av ibland och se att man får en lagom mängd socker efter smak.

Soppan ska inte kokas upp igen utan man behöver bara koka upp vattnet först och när man tagit av kastrullen från plattan blandar man i potatismjölredningen och sedan nyponmoset och socker. 

För ett bättre och mer lättförståeligt recept se Vår Kokbok. Titta först hur man gör nyponmos och sedan hur man gör nyponsoppa.

Steg 7: Ät soppan!

Jag åt soppan tillsammans med min familj, alla tyckte att den var god även om syrran och jag hade i lite extra socker och vatten i våra tallrikar. Nyponsoppa kan man äta med grädde, glass, keso eller mandelbiskvier. Vi åt den som den var.

5 kommentarer:

  1. du e bäst, tove! tycker om att du använder ordet "snoppa" :) det gör jag oxå :) och så känner jag igen grytunderlägget på bilden :) du är så bra på att göra, i dagens samhälle ;), lite annorlunda saker, som att t.ex. laga nyponsoppa från grunden. respekt för er fina assistent oxå! äldre saker har en förmåga att vara mycket bättre än dagens ibland :)

    SvaraRadera
  2. Åh, du verkar bo i gbg nu(?) men du råkade inte befinna dig i Umeå när du plockade nyponen eller bara veta var i Ume det finns nypon?

    SvaraRadera
  3. Jag bor i Göteborg just nu och det är där jag har plockat dem. Jag är rädd att det inte finns nypon så långt norrut som Umeå. Läste i en flora att de förekommer mest i södra Sverige. Som synd är..

    SvaraRadera
  4. det finns massor av nypon i Skellefteå så det måste ju finnas i Umeå ^^

    SvaraRadera
  5. Det finns flera nyponarter i Sverige. Kanelros heter en art som går långt norrut. Den heter så för att barken är kanelbrun.

    SvaraRadera